Osmanthus

De post uit de brievenbus halen, in de voortuin werken,... het is momenteel net iets leuker dan de rest van het jaar. De Osmanthushaag staat namelijk (al) in bloei en wat een heerlijke geur is dat!
Toen we het Witte Huis kochten stond er een Ligusterhaag die zijn beste tijd gehad had. De verbouwingen deden er nog minder goed aan en dus beslisten we om de haag te rooien en te vervangen. Iets groenblijvends vonden we wel een must maar we wilden ook graag wat bloei, dus Taxus en Ilex crenata werden het uiteindelijk niet. Wel dus Osmanthus burkwoodii.
Deze struiken zijn dus mooi wintergroen en niet snelgroeiend wat maakt dat je met 1 keer snoeien na de bloei en nog een keer in augustus wat bijknippen de haag netjes houdt.
De bloeiperiode strekt zich uit over de maanden april en mei afhankelijk van de temperatuur natuurlijk. Aangezien het de afgelopen weken al erg mooi en zacht geweest is, is de bloei nu al bezig, ietsje vroeger dus.De bloemetjes trekken ook bijen aan, dus het is niet alleen een mooie maar ook een erg nuttige plant. In deze tijd waarin de bijen het zo moeilijk hebben speelt dit best een grote rol wanneer ik keuzes moet maken tussen verschillende planten.
Als je de plant niet zou snoeien kan hij uiteindelijk zo'n 2 à 3 meter hoog worden maar doet hier wel heel wat jaren over.
Dus als je nog op zoek mocht zijn naar een mooie wintergroene heester, overweeg dan zeker ook eens Osmanthus.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Geranium 'Rozanne'

Lekkers uit eigen tuin

Zadendoos