17/09/2018 - Kleine klusjesweek: Steeneikstammen snoeien

Deze week een druk gevulde agenda, dus de tuinklussen (en misschien ook het aantal blogs) zullen wat beperkter gehouden worden (helaas).

Vandaag het eerste van die kleine klusjes: het snoeien van de stammen van de Steeneik-leibomen (Quercus ilex). Toen we indertijd een leiboom zochten om een iets hogere afscheiding te krijgen naar de straat toe, stelde de tuinaanlegger voor om meerstammige Steeneiken te kiezen. Zelf had ik eerst een lei-amberbomen gedacht omwille van de mooie herfstkleur maar de wintergroenheid trok dan weer mijn man over de streep.
Zo'n specialistische klussen als het plaatsen van zo'n bomen, besteden we trouwens liever uit. Zij hebben de ervaring en het materiaal om die zware bomen netjes in het gelid te zetten en de geleiding te voorzien.

Aan het blad zou je op het eerste zicht allerminst vermoeden dat dit een Eik is maar de vruchten verraden alles:
De meerstammen zorgen voor een heel leuk lijnenspel, zeker als je het van opzij bekijkt.
Om dat effect ten volle te krijgen is het natuurlijk best dat de stammen volledig vrij zijn van zijtakjes. Dus daar heb ik dan ook weer voor gezorgd in mijn tuinkwartiertje van vandaag.

Ook nog even melden dat ze het uitstekend naar hun zin hadden deze zomer met het warme en droge weer. In tegenstelling tot onze inheemse Esdoorns die geregeld wat blad lieten vallen, groeiden en bloeiden (niet erg opvallend, die bloei) ze enthousiast. Qua winterhardheid kunnen we ook niet klagen. In de - ik denk - vier jaar dat we ze nu staan hebben, was er nooit noemenswaardige vorstschade. Wel staan ze op een van de warmste plaatsen in de tuin (anders had ik het misschien niet aangedurfd moest het de noordkant geweest zijn).

Voor de herfstkleur (die we nu missen van de niet-gekozen-Amberbomen) hebben we een aantal Viburnum plicatums (cultivar 'Pink Beauty') geplant. Die zijn al serieus in herfststemming aan het komen...

Zijn in jullie tuinen ook al herfstige kleuren te vinden?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Zadendoos

Osmanthus

Geranium 'Rozanne'